Boekbespreking: ‘Paper money collapse’ door Detlev Schlichter

Nikolaos Papadopoulos – VRIJDAG 31 AUGUSTUS 2012

Over de auteur
Detlev S. Schlichter is schrijver en econoom uit de Oostenrijkse school. Hij heeft bijna 20 jaar in de financiële sector gewerkt, zijn werkgevers waren onder andere Merrill Lynch, J.P. Morgan en Western Asset Management. Tijdens zijn carrière had Schlichter miljarden aan beleggingen van klanten onder zijn hoede. Verder werkte hij ondermeer als commentator op TV en radio en hij schreef artikelen voor de Wall Street Journal, TheStreet.com en Mises.org. Hij is lid van het Cobden Centre in Londen, een vrije markt denktank die zich bezig houdt met geld en het bankwezen.

In 2009 verliet Schlichter de financiële sector om zich volledig te richten op zijn eerste boek, Paper Money Collapse – The Folly of Elastic Money and the coming Monetary Breakdown. Het boek verscheen in september 2011 bij Wiley & Sons.

Samenvatting van Paper Money Collapse

De basis van geld
In het eerste deel van het boek, ‘The basics of money’, geeft de auteur inzicht in over hoe hij tegen geld en fractioneel reserve bankieren aankijkt. Het is een vrij technisch betoog, waarin de geest van de Oostenrijkse school (Von Mises, Von Hayek) duidelijk doorklinkt. Hoewel de titel van het eerste deel anders doet vermoeden, is het vrij moeilijk te volgen. Schlichter legt uit wat het begrip ‘elastisch geld’ betekent, ten opzichte van ‘inelastisch geld’. De eerste is geld gedekt door niets, dus papier geld of digitale getallen in de computer. Inelastisch geld is geld gedekt door een grondstof, meestal goud of zilver.

Geld is volgens de auteur niet gewild als gebruiksgoed, maar alleen gewild vanwege zijn koopkracht. Hoewel de marktwerking op geld van toepassing is (m.a.w. vraag en aanbod bepalen de prijs), is dit niet te vergelijken met goederen, die om hun gebruiksnut gewild zijn. Een stijging in de vraag naar goederen zal altijd beantwoord moeten worden door een stijging in productie van diezelfde goederen. Voor geld is dit niet het geval: in feite is er helemaal geen wijziging in de geldhoeveelheid nodig. Een maatschappij die geld gebruikt, heeft geen voortdurende geldcreatie nodig. Immers, de enige wens van mensen t.a.v. geld is koopkracht. Als mensen meer koopkracht willen, ruilen ze goederen in voor geld. Inelastisch geld voldoet prima in dit scenario. Het zorgt voor prijsstabiliteit en daarmee koopkracht stabiliteit. Precies wat mensen graag willen.

Lees verder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: