‘Word wakker, eurofielen, en herstel de democratie in ere’

© epa. Mario Draghi van de Europese Centrale Bank.

Volkskrant – OPINIE – René van Leeuwen − 30/08/12, 08:33

De huidige EU is zijn doel ver voorbij geschoten. Democratie staat zo’n beetje onderaan het prioriteitenlijstje van de Brusselse bureau- en technocraten.

Nooit gedacht dat ik me in verkiezingstijd ergens meer aan zou storen dan aan politici. Maar dat is dan toch gelukt. De boosdoener is de pro-EU campagne van MKB-Nederland, VNO-LCW en LTO. Ze noemen hun campagne heel slinks ‘Europa en de feiten’, zeg maar zoals het half gare Fox News de slogan ‘Fair & Balanced’ gebruikt.

Het begeleidende filmpje is hilarisch. Zin één, geparafraseerd: “de populisten maken u bang voor Europa”. Zin twee: “Zonder Europa geen Schiphol en geen haven in Rotterdam”.

Is dat werkgevershumor ofzo?

Goed, uitgelachen gaan we verder. Bij de campagne hoort deze website. Ziet er mooi uit, werkt prima, lekker gevoel. Zo’n mooie website doet de geloofwaardigheid goed, niet? Acht stellingen over Europa, of liever: acht ‘feiten’.

Leugens
Helaas ontbreekt me de ruimte om de stellingen één voor één door te nemen, dus dan maar de meest in het oog springende halve waarheden, drogredeneringen en leugens. Het wordt uiteindelijk toch een veel langer verhaal dan u van me gewend bent, dus even volhouden.

Nederland is een exportland, akkoord. Daarom hebben we de EU nodig. Wat? Wacht even. Dat gaat te snel. Net doen alsof we zonder de EU ineens niets meer exporteren, dat is flagrante onzin. De export steeg al voor de EU en had dat ook gedaan zonder de EU. De export stijgt dankzij het opheffen van handelsbarrières, betere transport- en communicatiemogelijkheden. Daar heb je geen bureaucratische moloch in Brussel voor nodig. Of wilt u beweren dat de export buiten de EU nergens stijgt? U kunt de eerste drie stellingen direct overslaan.

Lees verder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: