Zo ziet bezuinigen in de EU en Nederland er uit

Heb vandaag de uitgaven van Overheden in Europa bij Eurostat maar eens opgevraagd. Politici praten de hele tijd over Overheidsuitgaven als percentage van het Bruto Binnanlands Product (BBP), maar ik wilde nu wel eens weten hoeveel er in miljarden wordt uitgegeven. Zeker gezien de ‘strenge bezuinigingen’ van de afgelopen jaren.

Wel nu, zo zien die ‘bezuinigingen’ in Europa er uit:

Zo-ziet-bezuinigen-in-de-EU-er-uit

En hier wordt Nederland ‘kapot bezuinigd’:

Zo-ziet-bezuinigen-in-Nederland-er-uit

Het kan aan mij liggen, maar dit ziet er toch echt niet uit als ‘kapot bezuinigen’ (zgn. ‘Austerity’)?

Even ter verduidelijking: de Nederlandse Overheid heeft haar uitgaven in 14 jaar tijd bijna verdubbeld (!): van EUR 168 miljard naar EUR 301 miljard.

Heeft iemand nog uitleg nodig dat dit onhoudbaar is? En het gat dichten met lastenverzwaringen? De Nederlandse regering heeft vorig jaar de BTW verhoogd van 19% naar 21% met als resultaat: minder BTW inkomsten. Precies: MINDER.

Wat is wel houdbaar / duurzaam?

  • kleinere Overheid
  • lagere belastingen

Een gezonde economie met al haar voordelen zoals lage werkloosheid kan alleen worden bereikt als de Overheid minder belastingen heft en minder ‘in de weg staat’ van de economie. En de belastingbehoefte van een Overheid kan alleen naar beneden als zij minder uitgeeft (en dus kleiner is).

Normaliter ben ik niet de grootste fan van Foxnews, maar deze video is zeer de moeite waard in het kader van bovenstaande:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: