Bookreview: New Deal or Raw Deal? How FDR’s economic legacy has damaged America.

NewDealOrRawDealZoals veel mensen heb ik altijd meegekregen dat Franklin Delano Roosevelt één van Amerika’s grootste presidenten was. Hij bestreed met passie de Grote Depressie en kreeg in zijn laatste, derde termijn ook nog Pearl Harbor en de Tweede Wereld oorlog in zijn schoot geworpen.

Mensen die dit plaatje willen vasthouden kunnen maar beter niet ‘New Deal or Raw Deal’ van Burton W. Folsom Jr. lezen.

Het beleid waar ‘FDR’ voor stond, ‘The New Deal’, was een complete mislukking. Of, zoals zijn goede vriend en Minister van Financiëen Henry Morgenthaugh in 1939 zei: “”We have tried spending money. We are spending more than we have ever spent before and it does not work….After eight years of this administration we have just as much unemployment as when we started…and an enormous debt to boot!”[6] Indeed, the unemployment rate for 1939 was higher than the unemployment rate for 1931, but lower than 1932.”.

In detail en onderbouwd verteld de schrijver hoe FDR in het zakenleven faalde voordat hij president werd, hoe hij altijd financiëel terugviel om zijn moeder en zijn beleid Amerika voorgoed veranderde, maar niet ten goede. Maar ook hoe hardwerkende ondernemers gevangenisstraffen kregen omdat ze hun diensten of producten te goedkoop aanbieden, hoe mensen die afhankelijk waren van de ‘handouts’ van FDR werd verteld dat ze bij de volgende verkiezingen toch echt op een democraat moesten stemmen.

Pijnlijk voor mensen die nog geloven in de mythe ‘FDR’, maar een ‘eye opener’ voor anderen.

http://www.amazon.com/dp/B001KHLT8O

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: